Nyttårskonsert på Huset i Havet 7 januar 2017 kl, 1900

Velkommen til Nyttårskonsert på Huset i Havet lørdag 7 januar 2017 kl.19.00. Det 10 gang vi arrangerer nyttårskonsert på Huset i Havet. Dette ønsker vi å feire med champagne/ forfriskninger og kanapeer.
Jeg legger med pressemeldingen som er laget i forbindelse med feiringen av 10 årsjubileum-et for nyttårskonserten i samarbeide med Musikk i Troms.
Tiende utgave av Nyttårskonsertene med Arctimus Arctimus sekstett: Erika Toth, fiolin og kunstnerisk leder – Zoltán Tuska, 2. fiolin – Pål Solbakk og Dénes Ludmány, bratsj – Runa Bergsmo, cello – Ivaylo Iordanov, kontrabass Solist: Tora Augestad, mezzosopran
7. januar 2017 vil for tiende gang Arctimus sekstett spille Nyttårskonsert på Huset i Havet. Siden 2008 har besetning, repertoar og ikke minst turnéomfang utviklet seg i takt med at flere og flere tar veien til de små spillestedene for å få med seg denne kulturbegivenheten. Det var i 2007 ideen ble klekket, da ildsjel Ole-Magnus Ellefsen og landsdelsmusiker Erika Toth kom på tanken om at klassiske nyttårskonserter i Wien-ånden ikke burde være forbeholdt store byer, men like godt kunne settes opp på små steder i Nord-Norge. Det eneste som trengtes var en kraftig nedskalering… og vips, Nyttårskonsertene med Arctimus ble født. I den første utgaven bestod «orkesteret» av Erika Toth og Øyvind Mehus på fiolin, Pål Solbakk og Leif Egil Andreassen på bratsj, Kari Ravnan og Runa Bergsmo på cello. De hadde med seg tenoren Helge Rønning, og kunne by på kjente sanger som «O sole mio», «Nessun dorma» fra Turandot av Puccini, og «Dein ist mein ganzes Herz» fra Smilets land av Lehar. Wienertradisjonen tro spilte sekstetten både Ouverture til Flaggermusen og «An der schönen blauen Donau» av Johann Strauss d.y., samt Radetzky marsjen skrevet av Pappa Strauss. Takket være tre drevne arrangører kunne et variert publikum oppleve den nye forestillingen på Myklebostad, Huset i Havet i Grovfjord, samt Lihallen i Sigerfjord. Alle var strålende fornøyde, og de tre arrangørene ga tydelig uttrykk på at de ønsket at Nyttårskonsertene med Arctimus skulle bli en tradisjon. Og tradisjon ble det! Siden 2008 har sekstetten byttet ut en cello med en kontrabass; Erika og Runa er fortsatt med fra Kultur i Troms, bratsjistene Pål Solbakk og Dénes Ludmány har også lang fartstid i ensemblet, mens årets kontrabassist Ivaylo Iordanov og 2. fiolinist Zoltán Tuska vil spille for aller første gang i Huset i Havet. Hvert år er det ny solist, og både vokalt og instrumentalt repertoar fornyes – ikke helt da, for hvem kan tenke seg en Nyttårskonsert uten «Blau Donau»? Denne gangen har sekstetten med seg Tora Augestad, mezzosopran med helt spesiell utstråling som trives like godt i kabaretrepertoar som i mer klassiske stykker. Vi kan love både Bizet, Weill og Piaf på det allsidige programmet…
Etter hvert som ryktet om forestillingene spredte seg ble flere og flere arrangører fristet til å sette opp en konsert på sitt lille sted. Etter litt omrokkering har turneen stabilisert seg på 6 konsertkvelder, og Huset i Havet er fortsatt med. Nytt i år er at musikerne tar en tur innom Brøstadbotn der de skal spille matinékonsert på lørdagen – se detaljert turnéplan nedenfor. I løpet av årene har publikum og musikere opplevd mange vakre, rørende eller morsomme øyeblikk. Erika minnes spesielt noen komiske situasjoner: et år glemte hun konsertkjolen sin, og måtte låne et antrekk fra publikum. Eir Inderhaug, solist i 2014, kom på scenen forkledd som juletre, med blinkende lys, og utløste latterkramper da hun trakk de mest underlige gjenstander fra lomma til en intetanende danspartner. Det har sin pris å spille på bortgjemte nordnorske småsteder midt i den mørkeste vintertida, og et par-tre ganger har vær og vind vært årsak til forsinkelse eller avlysning. Men musikerne vet hvor godt de blir tatt imot av lokale ildsjeler og takknemlig publikum, og det er verdt en lang og slitsom vintervei. For de vet også at de får en unik kontakt med sitt publikum, når avstanden mellom musikerne og første stolrad er i underkant av 1 meter. Nærkontakten mellom utøvere og publikum gjør opplevelsen mye mer gripende; da er det helt forståelig med slike tilbakemeldinger som at «Dette er bedre enn i Oslo operahus!», som det ble ropt en gang på et annet stamsted, hotellet Fjellkysten i Lavangen. Vi kan bare glede oss sammen med musikere, arrangører og publikum, over at Wien for tiende gang flytter til den nordnorske bygda for en kveld.

{CAPTION}
default iconBilde fra første Nyttårskonserten vi hadde på Huset i Havet i 2008

Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.